Een volledige rittenadministratie kan van groot belang zijn voor je onderneming en hieronder valt ook de kilometerregistratie. Zo kan het je bijvoorbeeld een flink belastingvoordeel opleveren. En wie wil dat nou niet? Er zijn wel een groot aantal verschillende dingen waar je op moet letten om je rittenadministratie zo goed mogelijk op orde te houden. Dit heeft het grootste voordeel voor jouw bedrijf. Rittenadministratie kun je doen door het bijhouden van een  kilometerregistratie en een rittenregistratie. Deze twee vormen van registratie registreren samen alle statistieken betreft de kilometers die worden gereden in de auto’s die van jouw zaak zijn. Hieronder valt ook de privé gereden kilometers, die bepalen of je in aanmerking komt voor ontheffing van de bijtelling bij de Belastingdienst.

Tips voor een goede rittenadministratie 

Voor het bijhouden van een goede en zo compleet mogelijke rittenadministratie zijn er een aantal dingen waarvan het belangrijk is dat je er erg goed op let. Zorg bijvoorbeeld dat je een duidelijk onderscheid maakt tussen privé en zakelijk gereden kilometers. Als je dit goed bijhoudt en minder dan 500 kilometer privé rijdt in je zakelijke auto, hoef je natuurlijk geen bijtelling te betalen. Bewaar ook alle tankbonnen en garage notas. HIermee kunt u uw rittenregistratie onderbouwen bij de Belastingdienst.  Doe dit vooral  ook als je een keer gebruik moet maken van vervangend vervoer. Deze gegevens zijn ook belangrijk om bij te houden. Als je toch meer dan 500 kilometer privé rijdt, geef dit dan door bij de Belastingdienst. Zo voorkom je hoge boetes,

Automatische vs handmatige kilometerregistratie

Je kunt kilometerregistratie op twee manieren bijhouden: handmatige kilometerregistratie en automatische kilometerregistratie. Handmatige kilometerregistratie houdt letterlijk in dat je iedere kilometer met de hand bijhoudt. Dit kan bijvoorbeeld in een schriftje, maar ook via een Excel sheet op je telefoon. Dit kost dus iets meer tijd, maar is wel makkelijk om aan te beginnen. Automatische kilometerregistratie vereist het hebben van een apparaatje in iedere auto die automatisch alle statistieken registreert. Met zo’n apparaatje heb je zelf geen omkijken meer naar je kilometerregistratie. Dit is dus een stuk sneller dan automatische kilometerregistratie.

Door Thomas