Heb je last van een blaasontsteking, of heb je dit gevoel en ben je benieuwd wat je er aan kunt doen? Het is in ieder geval verstandig om de blaasontsteking symptomen eens door te nemen, zodat je na kunt gaan of je er inderdaad mee te maken hebt. Vervolgens kun je nagaan hoe je te maken kunt krijgen met en blaasontsteking, zodat je dit in de toekomst zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Gaat het om een beginnende blaasontsteking en heb je daar normaal gesproken eigenlijk geen last van? Dan is de kans groot dat je zelf voor een behandeling kunt zorgen, of je in ieder geval kunt voorkomen dat de ontsteking terugkomt. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de oorzaak van een blaasontsteking en je de mogelijkheden kent om dit te voorkomen. Een blaasontsteking komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, maar wist je dat ook je hond daar bijvoorbeeld last van kan krijgen?

 

Blaasontsteking symptomen

De blaasontsteking symptomen laten zich over het algemeen gemakkelijk herkennen, omdat ze betrekking hebben op het gebied rondom de blaas, net als het gebruik hiervan. Je zal bijvoorbeeld merken dat je wat vaker aandrang voelt om naar het toilet te gaan, ook op het moment dat je uiteindelijk helemaal niet kunt plassen. De blaasontsteking symptomen zorgen er op die manier voor dat je moeite hebt om je plas op te houden, of je in ieder geval dat gevoel krijgt. Kinderen kunnen bij een blaasontsteking ook wat last krijgen van buikpijn, of klagen over een algeheel onprettig gevoel.

De overige blaasontsteking symptomen hebben bijvoorbeeld betrekking op een pijn bij het plassen, die je kunt ervaren omdat er sprake is van een ontsteking in de plasbuis. Dit is de plaats waar de ontsteking over het algemeen zal beginnen te ontwikkelen, om zich daarna te verplaatsen naar de blaas. Het kan aan de andere kant ook zijn dat de blaasontsteking symptomen hun oorsprong juist in de blaas vinden, bijvoorbeeld omdat je deze niet helemaal ledigt tijdens het plassen. Er blijven dan bacteriën in achter, die eventueel kunnen zorgen voor een ontsteking van bijvoorbeeld de blaas.

 

Blaasontsteking en seks

Een blaasontsteking na de seks komt vaak voor. Hier kunnen we deels wat aan doen, maar het heeft daarnaast ook te maken met de manier waarop we in elkaar zitten. In veel gevallen is het de E. Coli bacterie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van blaasontsteking. Deze bacterie dragen we met ons mee in onze dikke darm, daar waar deze niet schadelijk is. Op het moment dat deze bacterie in de plasbuis terecht komt kan deze zich echter gaan ontwikkelen tot een ontsteking. Tijdens de seks komen we met de plasbuis dicht in de buurt bij de anus, waardoor de bacterie over kan worden gedragen en zich een blaasontsteking kan ontwikkelen.

Om een blaasontsteking te voorkomen bij de seks kun je er in ieder geval voor zorgen dat je zo hygiënisch mogelijk van de seks geniet. Zorg er bovendien voor dat je gaat plassen na de seks, ook al voel je op dat moment geen aandrang om dit te doen. Je voorkomt op die manier dat de bacterie zich kan gaan ontwikkelen tot een blaasontsteking. Met name vrouwen hebben daar last van, omdat hun plasbuis wat korter is en bovendien dichterbij de anus zit.

 

Blaasontsteking bij mannen en vrouwen

Een blaasontsteking bij mannen komt over het algemeen minder vaak voor dan een blaasontsteking bij vrouwen. Het gaat in ongeveer 20% van de gevallen om mannen, waardoor het vooral voor vrouwen van belang is om hier goed waakzaam op te zijn. Zeker wanneer je zwanger bent is het verstandig om de blaasontsteking tijdig te laten behandelen, zodat deze niet uit kan groeien tot een nierbekkenontsteking. Een blaasontsteking bij vrouwen kun je oplopen door de seks, maar je kunt daar ook op andere manieren mee te maken krijgen. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk water te drinken en vitamine C tot je te nemen, of neem contact op met een arts bij meer hevige klachten.

De blaasontsteking bij mannen komt minder vaak voor. Indien je hier als man mee te maken krijgt is de kans groot dat je al wat ouder bent. Het is vanaf dat moment onder andere de grotere prostaat die ervoor zorgt dat je de urine minder hard door kunt laten stromen. Hierdoor kan er een vertraging optreden, die ertoe kan leiden dat de bacteriën zich aan de plasbuis kunnen hechten. Je krijgt als man dan eventueel te maken met een blaasontsteking, waardoor het verstandig is om je daar goed tegen te wapenen.

 

Blaasontsteking behandeling

De blaasontsteking behandeling kent in principe twee verschillende stadia. Je hebt eerst zelf de mogelijkheid om gebruik te maken van een aantal handige tips, maar in een verder gevorderd stadium zal je contact op moeten nemen met een arts. Indien je te maken hebt met een beginnende blaasontsteking is het bijvoorbeeld nog goed mogelijk om wat meer vitamine C in te nemen en voldoende water te drinken. Je kunt er namelijk zodoende voor zorgen dat je veel blijft plassen, waardoor je de bacterie in de meeste gevallen op een natuurlijke wijze af kunt voeren en je er geen last meer van hebt.

Heeft de bacterie zich kunnen ontwikkelen tot een blaasontsteking? Dan is de kans groot dat het niet meer lukt om daar zelf iets aan te doen. Het is dan verstandig om contact op te nemen met een arts, die je waarschijnlijk een antibiotica kuur van 3 dagen voor zal schrijven. Dit is een korte kuur, waarmee je ervoor zorgt dat je de E. Coli bacterie kunt doden, zodat je weer normaal kunt plassen. Maak de kuur in ieder geval netjes af, ook op het moment dat je al eerder merkt dat je geen last meer hebt van de blaasontsteking.

Door Thomas